صمغ گوار یا گوارگام

صمغ گوار یا گوارگام (Guar Gum) یک افزودنی خوراکی با فرمول شیمیایی C10H14N5Na2O12P3 است که از نوعی لوبیای هندی بنام گوار(cyamopsis tetragonoloba) بدست میآید. نام دیگر آن گواران است و یکی از پرکاربردترین مواد اولیه صنایع غذایی بشمار میرود.
صمغ گوارگام علاوه بر تولید مواد غذایی، در صنایع نیز کاربرد فراوانی دارد. از داروسازی گرفته تا تولید لوازم آرایشی بهداشتی، نساجی و حتی استخراج نفت از این ماده استفاده میشود.
گواران قابلیت جذب آب بالا و ایجاد پیوندهای هیدروژنی قوی دارد و با افزایش ضخامت، تثبیت و ایجاد ویسکوزیته، سبب بهبود کیفیت و ماندگاری محصولات مختلف میگردد.
گوارگام چیست؟
صمغ گواران نوعی فیبر، بصورت پودر سفید متمایل به زرد میباشد که از دانههای گیاه گوار که معمولا در هند و پاکستان کشت میشود، تهیه میگردد. نام آن از کلمه سانسکریت به معنای “غذای گاو” گرفته شدهاست.
گوارگام یک پلی ساکارید و صمغ طبیعی متشکل از فیبر هیدروکلوئید با قابلیت حل شدن در آب است. یعنی میتواند مقادیر زیادی آب را جذب خود کند. از این رو به دلیل خواص امولسیونی، برای ایجاد غلظت و تهیه خمیر بسیار مناسب است. قیمت مناسب، ویسکوزیته با گرانروی خوب، خاصیت روانکنندگی، حلالیت بالا و مقاوم در برابر دمای زیاد، سبب استفاده گسترده از آن در صنایع مختلف است.

ویژگی های صمغ گوار
این افزودنی دارای ویژگیهای مثبت و مزایایی است که موجب کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف شدهاست.
غلیظ کنندگی (ویسکوزیته): گواران قابلیت جذب آب تا 50 برابر وزن حود را دارد. از اینرو یک غلیظ کننده و امولسیفایر عالی برای افزایش ویسکوزیته مواد است.
پایداری: این ماده در طیف گستردهای از دما خواص خود را حفظ مینماید. بطوریکه بعد از انجماد و ذوب نیز همچنان کارایی خود را دارد. همچنین تغییرات pH(اسیدیته) نیز اثز چندانی بر آن نخواهد گذاشت.
حلالیت بالا: Guar Gum بطور کامل و به راحتی در آب سرد و گرم قابلیت حل شدن را دارد. همچنین محلول حاصل شفاف و بیرنگ خواهد بود.
انواع مختلف صمغ گوارگام
صمغ گوار به عنوان قوامدهنده و تثبیتکننده مواد، شامل 2 نوع است.
- گوارگام صنعتی: در صنایعی مانند تولید کاغذ، نساجی، حفاری معدن، ساخت مواد منفجره و استخراج نفت مورد استفاده قرار میگیرد.
- گواران خوراکی با غذایی: در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی بکار میرود.
موارد کاربرد گوارگام
صمغ گوار به دلیل خاصیت هیدروکلوئیدی، کاربرد بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد. با استفاده از گواران غلظت و قوام بسیاری از محصولات خوراکی از جمله بستنی، انواع لبنیات، سسها، خمیرهای آشپزی و شیرینیپزی و … را تامین میکنند.
مهمترین خواص گوارگام تشکیل پیوندهای هیدروژنی با مولکولهای آب است که سبب کاربرد گسترده آن در بسیاری از صنایع گردیدهاست.
مصرف گواران در دهه 60 و 70 قرن بیستم میلادی به عنوان جایگزین ارزان قیمت برای صمغ زانتان گام و کاراگینان به عنوان افزودنی های غذایی گسترش یافت. Guar Gum علاوه بر مصارف غذایی، کاربردهای صنعتی متعددی از جمله در صنعت نساجی، چاپ، حفاری معدن، استخراج نفت و گاز و داروسازی دارد.
برخی از مهمترین کاربردهای گوارگام در صنایع مختلف به شرح زیر است.
صنایع غذایی:
رایجترین کاربرد صمغ گوار در صنایع مواد غذایی، به عنوان قوامدهنده و تثبیتکننده است. از گواران در انواع محصولات غذایی برای بهبود بافت، ایجاد غلظت، تثبیت مواد خوراکی و افزایش ماندگاری آنها استفاده میگردد.
همچنین بیرنگ و بیبو است و تأثیری روی طعم یا عطر محصولات خوراکی ندارد.
تهیه بستنی و لبنیات
صمغ گوارگام در تهیه بستنی به عنوان تثبیتکننده اصلی به میزان 0.2% بکار میرود. Guar Gum برای جلوگیری از تشکیل کریستالهای درشت یخ، طی مراحل انجماد استفاده میشود. همچنین از تبلور و انقباض لاکتوز جلوگیری میکند.
به علاوه با تثبیت حالت خمیری، سبب کاهش سرعت ذوب و جلوگیری از آب شدن بستنی، میشود.
دلیل دیگر بکارگیری گوار در بستنی، افزودن فیبر به آن، برای کاهش چربی است.
از این ماده برای تهیه مواد دیگر لبنی مانند ماست، پنیر و شیرکاکائو نیز استفاده میشود. افزودن گوار در طول مراحل تشکیل پنیر، باعث بهبود بافت و لطافت آن میشود. همچنین برای افزودن غلظت و تیه ماست چکیده کاربرد زیادی دارد.
به علاوه سبب ایجاد حس و بافت مطلوب و لذتبخش در دهان هنگام مصرف لبنیات خواهد شد.

تولید نوشیدنی ها
گواران برای افزایش غلظت و ایجاد بافت یکنواخت در نوشیدنیهای میوهای بکار میرود. ماهیت فیبری آن، احساس وجود پرز میوه را در دهان ایجاد میکند.
تولید سس و سوپ های آماده
با افزودن صمغ Guar Gum به سسها، سوپ و دیگر غذاها و دسرهای نیمهمایع، غلظت و یکتواختی بافت آنها تامین میگردد. همچنین سبب قوام، پایداری و جلوگیری از جدایی مواد در آنها میشود.
آشپزی و شیرینی پزی
صمغ گوارگام قابلت جدب آب بالا و افرایش ضخامت را دارد. از این قابلیت برای افزایش غبظت، بهبود بافت و انعطاف پذیری در شیرینی، پخت کیک، کلوچه و انواع نان حجیم، استفاده میشود.
وجود گواران در نان و کیکها سبب انعطافپذیری و تازه ماندن و در نتیجه ماندگاری بیشتر آنها خواهد شد.
صمغ گوار یکی از مواد لازم برای پخت بدون گلوتن است. زیرا با اقزایش ضحامت بعد از جذب آب، به ایجاد ساختار و بافت شبیه گلوتن در پخت سنتی کمک میکند. به همین دلیل در پخت نان و سایر محصولات بدون گلوتن برای بهبود بافت و جلوگیری از خرد شدن استفاده میشود.
صنعت داروسازی:
این ماده در داروسازی نیز کاربرد فراوان دارد.
تولید قرص و کپسول و شربت
گوارگام در داروسازی به عنوان مادهای برای اتصالدهنده، بهبود بافت قرصها و همچنین تجزیهکننده قرص استفاده میگردد. یکی دیگر از کاربرهای آنئ ساخت پوشش برای کپسولها است.
بهعلاوه در تولید ویتامینها و شربتهای ملین، از این صمغ به عنوان یک اتصالدهنده و حجیمساز بکار میرود.
یکی دیگر از کاربردهای Guar Gum در داروسازی، پوشاندن داروها برای انتشار کنترلشده آنها در بدن است. این خاصیت برای داروهایی که نیاز به انتشار آهسته و پیوسته دارند(مانند دارو دیابت)، مفید است و به آنها اجازه میدهد به آرامی در طول زمان، در بدن آزاد شوند.
محصولات مراقبتی پوست و مو
صمغ گوار درساخت محصولات آرایشی و بهداشتی مانند شامپو، نرمکننده، لوسیون و کرم، به عنوان غلیظ کننده و امولسیفایر برای بهبود بافت و ثبات استفاده میشود.
توانایی گواران برای حل شدن در آب سرد و گرم، جذب آب و تشکیل یک ماده ژل مانند، آن را به یک عنصر ارزشمند برای ساخت این محصولات تبدیل کردهاست. زیرا باعث ایجاد امولسیون پایدار و تثبیت این مواد میگردد.
همچنین به دلیل خاصیت روانکنندگی، برای ساخت انواع کرم، رژ لب و سایر محصولات آرایشی نیز استفاده میشود.
علاوه بر این به دلیل ویسکوزیته بالا، به عنوان روانکننده در تولید خمیردندان نیز بکار میرود.
کاربرد گوار در صنعت:
گوارگام صنعتی در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارد. مهمترین آنها به شرح زیر است.
حفاری و استخراج نفت و گاز
صمغ گواران در حفاری چاه نفت و گاز بکار میرود. این ماده برای کنترل تلفات سیال و آب بسیار کاربردی است. همچنین به دلیل خاصیت حلالیت بالا، برای خنکسازی متههای حفاری عالی است.
علاوه بر این از Guar Gum به دلیل افزایش ویسکوزیته و کاهش تحرک سیال، برای افزایش راندمان بازیابی روغن پیشرفته(EOR)٬ در صنعت نفت و گاز، استفاده میگردد. EOR فرآیندی شامل تزریق یک مایع به مخزن نفت، برای افزایش مقدار روغن قابل بازیابی است.
صنعت نساجی
از صمغ گوار در صنعت نساجی برای انعطاف بهتر و جلوگیری از شکست پارچه استفاده میشود. همچنین از این ماده برای افزایش غلظت رنگ، در چاپ پارچه، فرش و رنگآمیزی پنبه،الیاف و ابریشم، استفاده میشود.
گوارگام در هنگام چاپ پارچه به سرعت آب را جذب و از پخش شدن جوهر جلوگیری میکند. همچنین از خوردگی شیمیایی جلوگیری و به کیفیت کلی چاپ کمک میکند.
سایر صنابع
- گواران در صنعت کاغذ برای شکلگیری بهتر ورق و سطح متراکمتر برای چاپ، کاربرد دارد.
- در ساخت مواد منفجره نیز به عنوان عامل ضدآب در مخلوط با نیترات آمونیوم، نیتروگلیسیرین و سایر مواد بکار میرود.
- این صمغ در صنعت نانو، برای تولید نانوذرات نقره یا طلا مورد نیاز است.
- همچنین برای توسعه مکانیسمهای نوآورانه داروسازی، ساخت رنگ و رزین، مهار آتش، معدن، هیدرولیک و بسیاری از صنایع دیگر کاربرد دارد.
فواید و خواص گوارگام
صمغ گوار حاوی مفادیر زیادی فیبر است. از این رو برای سلامتی بدن نیز بسیار مفید است. از جمله خواص گواران میتوان به مواردی نظیر: بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تنظیم حرکات روده و رفع یبوست، اشاره کرد.
همچنین سبب کاهش کلسترول و کنترل سطح قند خون خواهد شد.
مضرات گوارگام
مصرف صمغ Guar Gum نیز مانند دیگر مواد خوراکی، ممکن است با عوارضی همراه باشد.
مصرف زیاد گوار، سبب مشکلات گوارشی مانند نفخ و اسهال خواهد شد. زیرا گواران یک ماده ملین است.
خرید گوارگام هندی
برای خرید صمغ گوار گرید غذایی و صنعتی، فقط کافیست تا از طریق شماره تلفنهای پایین صفحه، با ما تماس بگیرید. شرکت سونیا شیمی عرضه کننده انواع مواد اولیه صنایع غذایی، هرگونه محصول مورد نیاز شما را با بهترین کیفیت و سریعترین زمان ممکن برای شما فراهم خواهد کرد.
بهترین برند موجود در بازار گوارگام عبدالقادر هند در گرید خوراکی و با خلوص 98% است که در کیسههای 25 کیلوگرمی به فروش میرسد.
قیمت پودر گوارگام
در حال حاضر قیمت جهانی گوارگام هندی بصورت عمده (در مقیاس تناژ) بین 1.1 تا 1.2 دلار برای هر کیلوگرم است. شرکت تجارت فاخر سونیا، به عنوان واردکننده مستقیم انواع مواد شیمایی و افزودنی های خوراکی، این محصول را با قیمتی رقابتی به شما عرضه خواهیم کرد.
برای اطلاع از قیمت روز مواد اولیه خوراکی با ما تماس بگیرید.
نحوه نگهداری صمغ گوار
پودر صمغ گواران باید در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید و گرما نگهداری شود. این ماده مستعد جذب رطوبت میباشد. پس باید آن را در ظروف دربسته با بسته بندی، به دور از هرگونه رطوبت نگهداری کرد.
در صورت نگهداری صحیح در شرایط مناسب، گوارگام قابلیت ماندگاری تا 2 سال را خواهد داشت.

