پودر ژلاتین حلال

ژلاتین (Gelatin) مادهای بدون بو، مزه و نیمه شفاف است که از کلاژن موجود در بدن برخی حیوانات بدست میآید. پودر ژلاتین یا ورقه آن، محلول در آب است و برای افزایش غلظت، قوام و استحکام بافت مواد غذایی و خوراکیها استفاده میشود. این ماده حاوی پروتئین زیاد و آمینواسیدها است و برای سلامتی بدن نیز بسیار مفید است.
در اکثر نقاط حهان gelatin را از خوک بدست میآورند. اما در کشورهای اسلامی آن را از استخوان و اعضای بدن گاو تولید میکنند که به آن ژلاتین حلال میگویند. البته ژلاتین گیاهی هم وجود دارد که در ادامه به معرفی آن میپردازیم.
امروزه پودر ژلاتین یکی از مهمترین و پرکاربردترین مواد اولیه صنایع غذایی است. از این ماده برای تهیه ژله، مازشمالو، پاستیل، شکلات و آب نبات، انواع دسر، بستنی، ماست، انواع سس، کالباس و بسیاری از خوراکیهای دیگر بکار میرود. gelatin حتی در ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی هم کاربرد زیادی دارد.
ژلاتین چیست؟
gelatin نمونه هیدرولیزه از کلاژن است که از پوست و استخوان حیوانات بدست میآید. در روند تولید، زنجیرههای آمینه پپنیدهای کلاژن از طریق یک فرایند هیدرولیز، به قطعات کوچکتر تقسیم میشوند.
در مقیاس صنعتی مواد خام تحت فرایندهای مختلف پخت، مواد اسیدی و قلیایی قرار میگیرند تا استخراج هیدرولیز کلاژن با سرعت بیشتری انجام شود.
به بیان ساده، ژلاتین یک پروتئین طبیعی مشتق از کلاژن خام حیوانی است.
این ماده معمولا بصورت پودر یا دانههای بیرنگ یا سفید مایل به زرد است. در حالت خشک بافتی شکننده دارد. اما با جذب رطوبت بصورت لاستیکی و نرم در میآید. این ماده قابلیت جذب آب را به اندازه 5 تا 10 برابر وزن خود دارد.
از نظر کاربردی در آب، روغنها و اسیدهای خوراکی قابلیت حل شدن دارد. اما در الکل حل نمیشود.
همچنین دارای برگشتپذیری حرارتی است. یعنی با گرم کردن بصورت مایع در میآید و دوباره پس از خنک شدن بصورت ژل خواهد شد. این فرایدن به بافت gelatin هیچ اسیبی نخواهد زد.
از آنجاییکه ژلاتین از محصولات طبیعی بدست میآید، به عنوان مواد افزودنی در نظر گرفته نمیشود. بنابراین بدون کلسترول و فاقد عوامل حساسیتزا است. از اینرو با استانداردهای سلامت کاملا مطابقت دارد و جز محصولات غذایی غیر GMO(بدون تغییرات ژنتیکی) محسوب میگردد. محصولات غذایی حاوی gelatin، به برچسب E (حاوی مواد افزودنی) نیاز ندارد و قالبت دریافت برچسب طبیعی را دارد.
این ماده در تولید غذاها، نوشیدنیها، داروها، نگاتیو عکاسی و فیلمبرداری، کاغذها و لوازم آرایشی کاربرد دارد.
ترکیبات موجود در پودر ژلاتین
پودر ژلاتین حیوانی حلال حاوی 98 الی 99% پروتئین است. این پروتئین بطور متوسط حاوی 18 نوع مختلف اسیدهای آمینه است. مهمترین این اسیدهای آمیته به شرح زیر است.
- گلیسین: 27%
- پرولین: 16%
- والین: 14%
- هیدروکسی پرولین: 14%
- گلوتامیک اسید: 11%
البته ترکیب آمینو اسیدهای دقیق ژلاتین نسبت به نوع بافت حیوانی و روش تهیه آن، امکان کمی تغییر را دارد.
تاریخچه ساخت gelatin
تولید و مصرف ژلاتین برای اولین بار به قرن پانزدهم میلادی در بریتانیا برمیگردد. در آن زمان زمان gelatin را از جوشاندن طولانیمدت سم گاو بدست میآوردند. این فرایند رمانبر و پرزحمت بود و سبب گرانی این ماده میشد.
اما بعدها استخوان و پوست حیوان، جای سم را گرفت، تا هزینه تولید ژلاتین کمتر شود. اواخر قرن هفدهم فرانسویها با این روش، امکان تولید در مقیاس بالاتر و قیمت کمتر را فراهم کردند.
اولین حق ثبت اختراع برای تولید gelatin بصورت صنعتی به سال در سال 1754 باز میگردد. سپس در اواسط دهه 1800 ، چارلز و رز ناکس در نیویورک پودر ژلاتین را تولید و به بازار عرضه کردند.
توضیع بیشتر آن سبب فراگیری مصرف آن در مواد خوراکی شد. بطوریکه طی قرن 19 کاربرد ژلاتین به اشکال مختلف در صنایع غذایی گسترش یافت. از اواسط همین قرن پودر ژلاتین در اکثر نقاط جهان تولید و به بازار عرضه شد.
انواع ژلاتین
انواع پودر gelatin از نظر روش تولید، شامل موارد زیر است.
- ژلاتین خوکی
- ژلاتین گاوی (ژلاتین حلال)
- ژلاتین ماهی
- ژلاتین گیاهی
این ماده در بازار هم بصورت پودر ژلاتین و هم به شکل ورق ژلاتین در دسترس است. این ترکیب با توجه به منبع تولید آن، دارای ویژگیها و نقاط ذوب و دمای ژلاته متفاوت است. برای مثال gelatin مشتق از ماهی، نقطه ذوب و ژل شدن کمتری، نسبت به ژلاتین حاصل از خوک یا گاو دارد.
کاربرد ژلاتین و موارد استفاده
gelatin کاربرد زیادی در آشپزی، صنایع غذایی و تولید مواد خوراکی و همچنین صنعت داروسازی دارد.
این ماده به دلیل ویژگی ژلهای مانند و غلیظکننده خود، به عنوان یک عنصر اصلی در بساری از مواد غذایی بنار میرود. همچنین در صنعت داروسازی برای تولید کپسول، انواع ژل استفاده میشود. در ساخت محصولات آرایشی بهداشتی نظیر کرم ها، کاربرد فراوانی دارد.
مصارف غدایی ژلاتین:
این ماده در تولید طیف گستردهای از محصولات خوراکی کاربرد دارد. از gelatin برای تثبیت یا افزوئن قوام، استحکام و غلظت به مواد خوراکی استفاده میشود.
همچنین این ماده برای شبیه سازی احساس چربی در سسها و غذاهای کم چرب بکار میرود.
مهمترین کاربرد آن در محصولات غذایی شامل دسرها، شیرینی ها، مارشمالو، پاستیل و شکلات، سسها، ژله، بستنی، ماست، خامه، کالباس و بسیاری دیگر از خوراکیها است.
لوازم آرایشی بهداشتی و مراقبت از پوست:
کلاژن یکی از مهمترین مواد برای مراقبت از پوست و مو است. بنابراین ژلاتین که مشتق از کلاژن است در محصولات آرایشی بهداشتی نظیر کرم های موضعی به عنوان نرمکننده یا مرطوبکننده بکار میرود.
همچنین کلاژن برای حفظ خاصیت ارتجاعی پوست ضروری است. بنابراین ماسکهای صورت حاوی gelatin نیز برای رفع چین و چروک و جوانسازی پوست کاربرد دارند. در واقع ؤلاتین به پوست کمک میکند تا رطوبت خود را حفظ و کمتر دچار چین و چروک شود.
بهعلاوه این ماده باعث باعث افزایش ضخامت موها میشود. از این رو در ساخت شامپوها و محصولات مراقبت از مو نیز کاربرد دارد.
صنعت داروسازی
تقریبا پوسته تمامی کپسول ها و قرص ها از ژلاتین ساخته شده است تا بلع و هضم آن آسان باشد.
خواص و فواید ژلاتین
gelatin به دلیل میزان بالای پروتئین و اسیدهای آمینه، خواص زیادی برای بدن دارد. مهمترین فواید آن برای سلامتی به شرح زیر است.
استحکام استخوان ها و مفصل ها:
ژلاتین به دلیل وجود ماده لیزین در ترکیباتش، سبب جذب کلسیم موجود در غذاها خواهد شد. کلسیم به استحکام استخوان ها، غضروف، مفصلها، تاندونها و تحکم عضلات کمک خواهد کرد. همچنین سبب تراکم بیشتر استخوان ها خواهد شد و از پوکی استخوان جلوگیری خواهد نمود.
از این رو برای کنترل و درمان بیماری های مفصلی نظیر آرتوروز بسیار مفید است.
کاهش وزن:
این ماده فاقد چربی و کربوهیدرات و جاوی مقادبر زیاد پروتئین میباشد. مصرف پروتئین سبب احساس سیری خواهد شد. در نتیجه مصرف gelatin به سبب مقادیر بالای پروتئین و میزان کم کالری دریافتی، به کاهش اشتها و وزن کمک خواهد کرد.
سلامت پوست و تقویت مو
پروتئین موجود در پودر ژلاتین سبب افرایش ضخامت و استحکام بیشتر موها خواهد شد. همپنین مصرف gelatin سبب تولید کلاژن در بدن خواهد شد. افزیش کلاژن به پیشگیری از پیری پوست، شکنندگی ناخنها و سلامت موها کمک خواهد نمود.
همچنین ژلاتین برای چاقی صورت نیز بسیار مفید است. از این رو در ساخت ماسکهای صورت کاربرد دارد.
کنترل قند خون:
گلیسین به عنوان یک اسید آمینه موجود در gelatin به اقراد مبتلا به دیابت نوع 2 برای مدیریت و کنترل قند خون کمک میکند.
البته خوراکیهای حاوی ژلاتین، مانند ژله، شکلات، آبنبات، پاستیل و سایر موارد، حاوی میزان قند بالایی هستند. بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مناسب نیستند.
هضم بهتر غذا:
پودر ژلاتین حاوی اسید گلوتامیک است که به ساخت گلوتامین در بدن کمک میکند. گلوتامین سبب سلامت پوشش مخاطی معده خواهد شد. در نتیجه به هضم بهتر و راحتتر غذا کمک خواهد کرد.
بهبود خواب:
gelatin حاوی مقادیر زیادی از اسید آمینه گلیسین است. این ماده به بهبود کیفیت خواب و سایر عملکردهای عصبی کمک خواهد کرد.
سلامت عمومی بدن:
طبق مطالب قبلی، ژلاتین حاوب میزان پروتئین بالا است. بطور کلی بدن انسان برای بسیار از فرایندها و عملکردها به پروتئین نیازمند است. یک فرد بالغ با توجه به سن و جنسیت خود روزانه به 46 تا 56 گرم پروتئین نیاز دارد. یعنی باید 10 تا 35% از کالری دریافتی روزانه یک فرد از طریق پروتئین تامین شود.
پروتئین در ساخت و نگهداری پوست، عضلات و بافتهای بدن و عملکرد مناسب اندامها، به عنوان آنزیم و هورمون عمل می کند. بنابراین ترکیبی ضروری برای بدن به محصوب میشود.
عوارض مصرف پودر ژلاتین
این ماده کاملا طبیعی و بدون ایجاد حساسیت است و عوارض خاصی ندارد. تنها عوارض جانبی گزارش شده آن احساس نفخ شکم است. بنابراین باید در مصرف آن تعادل را رعایت نمود.
مصرف بیشتر از 15 گرم در روز از این ماده ممکن است عوارض جانبی نظیر گلودرد، ورم لثهها و زخمهای دهانی را به دنبال داشتهباشد.
سوالات متداول
در انتها به چند مورد از سوالاتی که تکرار زبادی در بین سرچ های انترنتی دارد، میپردازیم.
فرق پودر ژلاتین با پودر ژله
پودر ژله یک ماده مشتق از gelatin است. همچنین پودر ژله برخلاف ژلاتین داری رنگ و مزه است.
تهیه ژلاتین در خانه
این ماده را میتوان در خانه با جوشاندن قطعات غضروفی و استخوان گاو (مانند قلم گاو) بدست آورد. بدین صورت باید قلم را مدت زیادی بچوشانید تا ژلاتین موجود در آن در سطح مایع جمع شود. سپس مایع حاصل را سرد کنید و لایه رویی را بردارید.
ژلاتین برای گیاهخواران مناسب است؟
gelatin برای گیاهخواران مناسب نیست! زیرا از بافت حیوانی بدست میآید. اما ژلاتین گیاهی هم وجود دارد که متشکل از مواد گیاهی نظیر آگار، پکتین، کاراگینان، کونیاک است. بنابراین افراد گیاهخوار یا وجترین میتوانند از نوع گیاهی آن استفاده کنند.
طرز استفاده از پودر یا ورقه ژلاتین
باید ابتدا پودر با ورقه gelatin را در آب گرم خیساند و حل کرد. سپس مقداری اب سرد به ان اضافه نمود تا حالت ژلهای پیدا کند.
پودر ژلاتین حلال از کجا بخرم ؟
ژلاتین یک ماده خوراکی است که مصارف و کاربردر زیادی دارد. از اینرو به راحتی در دسترس است و شما می توانید آن را از بسیاری از مغازهها، فروشگاه ها و سایتهای اینترتی خریداری کنید.
اما اگر قصد استفاده گسترده آن را به عنوان مواد اولیه در صنایع غذایی دارید، شرکت تجارت فاخر سونیا(سونیا شیمی) میتواند نیاز شما را با کمترین هزینه و در اسرع وقت مرتفع سازد.
برای خرید پودر ژلاتین حلال بصورت عمده و دیگر مواد اولیه خوراکی و افزودنی های غذایی فقط کاقیست تا با ما تماس بگیرید.
پودر ژلاتین برای چی خوبه ؟
بر اساس مطالب فوق، مصرق این ماده خوراکی برای سلامتی بدن از جمله پوست، مو، استحکام استخوان و مفاصل و بسیاری موارد دیگر مفید است.
ژلاتین برای چاقی صورت و پوست مفیده یا نه؟
بله، gelatin به دلیل مقادیر بالای پروتئین، وجود آمینو اسیدها و میزان جذب آب بالا، برای سلامت پوست، پر شدن و چاقی صورت بسیار مفید است.
قیمت ژلاتین حلال
قیمت پودر ژلاتین حلال با توجه به کیفیت، مقدار و نوع بسته بندی، قیمت گذاری میگردد. ما در سونیا شیمی، این ماده و دیگر مواد اولیه خوراکی را با بالاترین کیفیت و نازلترین قیمت برای شما فراهم خواهیم کرد.


